Avustralya’da kalp yetmezliği yaşayan bir hastada uygulanan ve Japonların manyetik levitasyon (MagLev) teknolojisi desteğiyle geliştirilen titanyum yapay kalp, hastayı 105 gün boyunca hayatta tutarak tıpta önemli bir başarıya imza attı.
Kyodo ajansının haberine göre, 40’lı yaşlarında ciddi kalp yetmezliği bulunan bir hastaya Kasım 2024’te Sidney’de gerçekleştirilen 6 saatlik bir operasyonla titanyum yapay kalp takıldı. Bu cihaz, hastanın vücudunda 105 gün boyunca işlevini sürdürerek şimdiye kadar bir hasta üzerinde kullanılan en uzun süreli yapay kalp olarak kayıtlara geçti.
Şubat ayı başında taburcu edilen ve titanyum yapay kalple hastaneden çıkan ilk kişi olan hastaya daha sonra donörden kalp nakli yapıldı. Nakil sonrası sağlığına kavuşan hastanın tedavisi başarıyla tamamlandı.
Sidney’deki hastanenin kardiyologlarından Dr. Chris Hayward, yapay kalbin kalp yetmezliği tedavisinde çığır açacağını belirterek, “Önümüzdeki 10 yıl içinde, donör kalbi bulunamayan hastalar için yapay kalpler güçlü bir alternatif haline gelecek,” dedi.
Japon Uzmanlardan MagLev Desteği
ABD ve Avustralya merkezli tıbbi cihaz firması BiVacor’un kurucusu Dr. Daniel Timms, yapay kalbin geliştirilme sürecinde Japonya’daki MagLev teknolojisi uzmanlarıyla birlikte çalıştıklarını açıkladı. Timms, “Japonların MagLev konusundaki derin uzmanlıkları, BiVacor’un mevcut MagLev konfigürasyonuna ulaşmasını sağladı,” ifadelerini kullandı.
Projenin Ar-Ge sürecinde, Japonya’daki İbaraki Üniversitesi’nden Masuzawa Toru ile Gunma Üniversitesi’nden Kurita Nobuyuki’nin 2001 yılından bu yana aktif olarak yer aldığı belirtildi.
Daha Az Hareketli Parça, Daha Uzun Ömür
MagLev trenlerinde kullanılan teknolojiden ilham alınarak geliştirilen yapay kalpte, kanı vücuda ve akciğerlere pompalamak için manyetik olarak havalandırılan bir rotor bulunuyor. Daha az hareketli parçaya sahip bu cihazın, 10 yıl ve üzeri kullanım ömrüyle mevcut yapay kalplere göre çok daha dayanıklı olması bekleniyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kardiyovasküler hastalıklar, her yıl yaklaşık 18 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olarak dünya genelinde en ölümcül hastalık grubu olarak öne çıkıyor.
AA