Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı ile Almanya iş birliğiyle hayata geçirilen “Entegre İklim ve Biyoçeşitlilik Eylemi için Türk-Alman İşbirliği: Politika Etkileşim Projesi” açılış töreni Ankara’da gerçekleştirildi.
Bir otelde düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan İklim Değişikliği Başkanı Halil Hasar, projenin iklim eylem planlarının su kaynaklarının etkin kullanımı, organik tarımın geliştirilmesi ve yeşil alanların korunması gibi temel hedefler üzerine kurulduğunu belirtti.
Hasar, Türkiye’nin iklim önceliklerinin aynı zamanda kültürel ve manevi değerlerle de uyumlu olması gerektiğini vurgulayarak, “Ata tohumunun korunmasından organik tarımın yaygınlaştırılmasına kadar çok sayıda hedefimiz var. Organik tarımın mevcut oranının 5 kat artırılması da bu hedefler arasında yer alıyor” dedi.
İklim Kanunu ve COP31 Vurgusu
Konuşmasında TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan İklim Kanunu’na da değinen Hasar, söz konusu düzenlemenin bireysel özgürlükleri kısıtlayan herhangi bir yönü olmadığını açıkça ifade etti.
Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 31. Taraflar Konferansı’na (COP31) ev sahipliği yapma adaylığına da değinen Hasar, bu adaylığın yalnızca bir organizasyon ev sahipliği değil, aynı zamanda uluslararası camiaya verilen güçlü bir çevre mesajı olduğunu söyledi.
“Türkiye, karbon ayak izinin azaltılması ve çevre politikalarında attığı adımlarla COP31’e ev sahipliği yapmaya hazır bir ülkedir. Bu, sadece bir konferans değil, dünyaya yönelik önemli bir mesaj olacaktır,” ifadelerini kullandı.
AA