ABD ile tırmanan ticaret geriliminin gölgesinde Çin Merkez Bankası (PBoC), finansal istikrarı sağlamak amacıyla yeni para politikası adımları attı. Yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs itibarıyla banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranları 50 baz puan düşürülecek. Bu kararın, piyasaya yaklaşık 1 trilyon yuan (yaklaşık 138,9 milyar dolar) nakit sağlayacağı öngörülüyor.
2025’in İlk Zorunlu Karşılık İndirimi
Zorunlu karşılık indirimi, PBoC’nin 2025 yılı içindeki ilk hamlesi olurken, her finans kuruluşuna özgü oranlar uygulanmakla birlikte ağırlıklı ortalama oranın %6,2’ye düşeceği hesaplanıyor. Önceki yıllarda PBoC, 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise ikişer kez 25 baz puan indirime gitmişti.
Kısa Vadeli Faizlerde de 10 Baz Puanlık İndirim
Bankadan yapılan bir diğer açıklamada, 7 günlük ters repo faizi ile SLF (Kısa Vadeli Borç Aracı) kapsamında gecelik, haftalık ve aylık faizlerde 10 baz puanlık indirim yapıldığı bildirildi.
-
7 günlük ters repo faizi: %1,4
-
SLF gecelik: %2,25
-
SLF haftalık: %2,4
-
SLF aylık: %2,75
Buna karşın, Merkez Bankası’nın ana politika aracı olan Orta Vadeli Kredi Aracı (MLF) faizi %2 seviyesinde sabitbırakıldı.
Hedef: Reel Ekonomiyi Desteklemek
PBoC, bu indirimlerin “orta düzeyde gevşek para politikasını uygulama” stratejisiyle uyumlu olduğunu ve reel ekonomiye destek sağlamayı amaçladığını vurguladı.
Ticaret Gerilimi Sürerken Müzakere Umudu
Para politikası hamleleri, ABD ile Çin arasındaki yeni ticaret müzakeresi hazırlıklarının ardından geldi. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, bu hafta İsviçre’de Çinli yetkililerle görüşecek. Çin tarafı ise Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın, 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD’li yetkililerle bir araya geleceğini duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Çin dahil birçok ticaret ortağına karşı ek gümrük vergileri açıklamış, Çin de buna yüzde 125 oranında karşılık vermişti. ABD ise Çin’e uyguladığı tarifeyi yüzde 145’e kadar yükseltmişbulunuyor.
AA