Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, New York Türkevi’nde düzenlediği kapsamlı panel ile Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri çok yönlü olarak ele aldı. “İttifakın Ötesinde: Değişen Dünyada Türk-Amerikan İlişkilerini Yeniden Düşünmek” başlığıyla gerçekleşen panel, iki ülke arasındaki tarihi bağların yanı sıra günümüz küresel dinamikleri ışığında geleceğe dair iş birliği fırsatlarını tartışmaya açtı.
Etkinliğe, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, New York Başkonsolosu Muhittin Ahmet Yazal, akademisyenler, diplomatlar ve Türk-Amerikan toplumundan çok sayıda temsilci katıldı.
“İttifaktan Fazlası: Esneklik ve Stratejik Derinlik”
Panelin ilk oturumunda, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan, iki ülke arasındaki ilişkilerin 1800’lü yıllara dayanan geçmişini aktararak, savunma ve eğitim alanlarında süregelen iş birliğine dikkat çekti. Yıllık 100 milyar dolarlık ticaret hedefi ve Türkiye’nin stratejik konumu vurgulandı.
Doç. Dr. Çağatay Özdemir ise değişen uluslararası sistemde stratejik ortaklıkların esnekliğinin önemine değinerek, Türkiye-ABD ilişkilerinin tarihsel bağlarının bugünün ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandığını ifade etti.
Güvenlikten Ekonomiye Çok Boyutlu İlişkiler
Panelin ikinci oturumunda, Hudson Enstitüsü’nden Michael Doran, Suriye’deki iş birliği ve ABD’nin Türkiye perspektifine duyduğu ihtiyaç üzerinde durdu. GPI Başkanı Paolo von Scirach ise, geçmişteki krizlere rağmen, Türkiye’nin diplomasideki yapıcı rolünün dikkat çekici olduğunu belirtti.
ABD Ticaret Odası’ndan Jennifer Miel ise iki ülke arasında büyük ölçekli yatırımların sürdüğünü ve mevcut bazı kriz başlıklarının aşılmasıyla ekonomik iş birliğinin daha da güçleneceğini vurguladı.
“Türkiye’nin Değerleri” Sergisiyle Kültürel Tanıtım
Panelin ardından katılımcılar, Türkevi’nde açılan “Türkiye’nin Değerleri” sergisini gezdi. Sergi, Türkiye’nin kültürel, tarihi ve diplomatik değerlerini tanıtmayı amaçladı.
AA