Sanal POS ile vergi kaçıranlar tek tek tespit edildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), dijitalleşmenin etkisiyle hızla büyüyen e-ticaret alanında kullanılan sanal POS sistemleri üzerinden elde edilen kazançları incelemeye aldı. Yapılan analizlerde, 2020-2024 yılları arasında 4 bin 95 mükellefin 37 milyar liralık gelirini beyan dışı bıraktığı belirlendi.
Veri analiziyle riskli mükellefler tespit edildi
GİB, ödeme ve elektronik para kuruluşlarından gelen veriler doğrultusunda, sanal POS ile işlem yapan kişi ve kurumların vergi beyanlarını inceledi. Mükellefiyeti olmayan ya da eksik beyan verenlerin tespitine yönelik yürütülen çalışmalarda, banka verileriyle entegre edilen raporlar hazırlandı. Sonuçta, yüksek risk taşıyan 4 bin 95 kişi ve kuruluşun vergi dışı gelir elde ettiği ortaya kondu.
Sektörel bazda inceleme yapıldı
Özellikle tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, cep telefonu ve aksesuarları ile yazılım hizmeti sunan sektörlerde faaliyet gösteren yüzlerce kişi ve işletmenin gelirlerini gizlediği tespit edildi. 2024 yılında vergi kaydı olmayan bir kişinin sanal POS üzerinden yaptığı 2 bin 284 işlemle 67 milyon lira kazanç sağladığı ve perakende bilgisayar ürünleri sattığı ortaya çıktı. Bu kişi hakkında yasal süreç başlatıldı.
Gönüllü uyum süreci başlatıldı
Kayıt dışı kazançları önlemek amacıyla, GİB “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye aldı. Vergi mükellefiyeti bulunmayan ya da eksik beyan veren kişiler cezai işlem uygulanmadan önce bilgilendiriliyor. Uyum göstererek gerekli düzeltmeleri yapanlara daha az ceza uygulanırken, çağrılara yanıt vermeyenler hakkında inceleme ve yaptırım süreci başlatılacak.
İlk etapta 561 kişinin gönüllü uyum sürecine dahil edildiği bildirildi.
Bakan Şimşek: “Dijital izler takip ediliyor”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaçakçılığının artık daha kolay tespit edildiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Teknolojiyi etkin kullanarak kayıt dışılıkla mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleriyle gelir elde eden herkes vergisini ödemek zorunda. Önceliğimiz gönüllü uyum. Aksi halde ceza mekanizmaları devreye alınacak.”
AA