ABD’nin bazı teknoloji ürünlerine yönelik tarifelerde karşılıklılık esasından vazgeçtiğini duyurması ve Çin ile müzakere ihtimalinin artması, küresel piyasalarda olumlu bir başlangıca neden oldu. ABD’nin Çin’e yönelik toplamda yüzde 145’e varan tarifeler uygulaması hâlâ endişe yaratırken, karşılıklı uzlaşı mesajları yatırımcıların risk iştahını artırdı.
ABD Gümrük ve Sınır Koruma Kurumu’nun yayımladığı düzenlemeye göre, bilgisayarlar, çipler, akıllı telefonlar, güneş panelleri gibi ürünler artık mevcut tarifeler kapsamında değerlendirilecek. Bu adımın, özellikle teknoloji sektörü üzerinde olumlu etkiler yaratması bekleniyor.
ABD Başkanı Donald Trump, yeni tarifelerle ilgili bir muafiyet olmadığını vurgularken, elektronik tedarik zinciri ve yarı iletkenlerle ilgili kapsamlı bir inceleme yapılacağını duyurdu.
Fed Yetkililerinden Enflasyon Uyarısı
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, ticaret politikalarının enflasyona etkisine dikkat çekti. Boston Fed Başkanı Susan Collins, piyasalarda düzensizlik olması halinde müdahale sinyali verirken, New York Fed Başkanı John Williams da mevcut politikaların enflasyonu hızlandırabileceğini belirtti. St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem ise enflasyondaki artışın iş gücü piyasasını zayıflatabileceği uyarısında bulundu.
ABD ve Avrupa Piyasalarında Yükseliş
Cuma günü Nasdaq yüzde 2,06, S&P 500 yüzde 1,81 ve Dow Jones yüzde 1,56 değer kazanırken, yeni güne endeks vadeli kontratlar pozitif başladı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,47 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyesi olan 99,6’ya geriledi.
Altının ons fiyatı 3.239 dolardan haftayı kapatırken, şu sıralarda yüzde 0,2 düşüşle 3.231 dolar seviyesinde işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,2 değer kaybıyla 64,1 dolar seviyesinde bulunuyor.
Avrupa’da Müzakere Trafiği Yoğunlaşıyor
Avrupa borsaları, cuma günü ABD tarifelerine ilişkin belirsizliklerle karışık bir seyir izledi. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, tarifeler konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Washington’a gitti. AB tarafı, Atlantik’in iki yakasına da zarar verecek gerginliklerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Analistler, otomotiv sektörü gibi ihracat odaklı alanların etkileneceğini ve 90 günlük sürenin dolmadan bir anlaşmaya varılmasının beklendiğini belirtiyor.
Asya Piyasaları da Yükseldi
Asya borsalarında da tarife düzenlemeleri ve müzakerelere yönelik olumlu hava etkili oldu. Japonya, Güney Kore, Hong Kong ve Çin borsaları haftanın ilk işlem gününde değer kazandı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, ABD’nin vergi politikalarının küresel ekonomik belirsizlik yarattığını belirtti.
Yurt İçinde Gözler Cari Açık Verisinde
Borsa İstanbul’da cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi yüzde 0,45 artışla 9.380,95 puana yükseldi. Bugün piyasalar, açıklanacak olan şubat ayı cari işlemler verisine odaklanmış durumda. Ekonomistlerin beklentisi, cari açığın 4,3 milyar dolar düzeyinde olacağı yönünde.
Dolar/TL, cuma günü 38,0580 seviyesinden kapanırken, haftanın ilk işlem gününde 38,0150 liradan işlem görüyor. Analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.500 ve 9.600 puanın direnç, 9.200 ve 9.100 puanın ise destek konumunda olduğunu kaydediyor.
AA