Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı), Azerbaycan’da bilim ve teknoloji alanında yeni bir adım atarak Bakü ve Guba şehirlerinde iki yeni Bilim Merkezi kurdu. Bu merkezlerden ilki, Bakü’deki Azerbaycan Uluslararası Maarif Okulları bünyesinde, ikincisi ise Guba’da Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal İnovasyonlar Devlet Ajansı (ASAN Hizmet) çatısı altında hizmete açıldı.
Bakü’deki “Bilim Maarif” merkezinin açılış törenine Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Birol Akgün, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır ve çeşitli Türk kurumlarının temsilcileri katıldı. Guba’daki “Bilim Guba” merkezinin açılışında ise ASAN Hizmet Genel Sekreteri Fuad Garayev, büyükelçilik müşavirleri ve öğrenciler yer aldı.
Büyükelçi Akgün yaptığı açıklamada, bu merkezlerin çocukların teknoloji, robotik ve dijitalleşme alanındaki becerilerini geliştirmeleri açısından önemli bir zemin sunduğunu belirtti. Akgün, “Merkez, yalnızca Maarif öğrencilerine değil, aynı zamanda Bakü genelindeki başarılı öğrencilere de açık olacak,” dedi.
T3 Vakfı Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır da konuşmasında, Türkiye ile Azerbaycan arasında bilim ve teknoloji temelli iş birliklerinin TEKNOFEST ile başladığını hatırlatarak, bu merkezlerle ilişkilerin daha da güçlendiğini ifade etti. Hıdır, “Bilim Bakü ile yakaladığımız ivmeyi şimdi Guba’da da sürdürüyoruz. ASAN Hizmet ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğiyle ikinci merkezimizi hayata geçirdik,” dedi.
Maarif Vakfı ile birlikte yürütülen çalışmaların önemine dikkat çeken Hıdır, yurt dışındaki Maarif okulları bünyesinde kurulan ilk Bilim Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti. Merkezlerin hafta içi Maarif öğrencilerine, hafta sonları ise tüm gençlere açık olacağını söyleyen Hıdır, yaz okulları ve dönem içi teknoloji eğitim programlarının da uygulanacağını vurguladı.
AA